Servicii medicale în România: cât plătești ca să te asiguri opțional la stat
În mod periodic, autoritățile aprobă pachete de servicii medicale. Cele actuale mai sunt în vigoare doar până la 31 martie 2018.
Pentru perioada 2018-2019 se vor aplica pachetele medicale cuprinse în Hotărârea Guvernului nr.140/2018, publicată în Monitorul Oficial. Pe lângă această hotărâre, a Guvernul a modificat prin OUG și modul în care românii fără venituri pot să se asigure opțional.
Pachetul medical de bază pentru cei asigurați va cuprinde, ce să vezi, mai multe servicii decât cel pentru neasigurați. Cei asigurați vor avea mai multe beneficii la medicul de familie, cabinetele medicale, la spitale și la dentist.
La medicul de familie, asigurații beneficiază de o singură consultație pentru fiecare situație de urgență, de consultații pe caz de boală, periodice și de monitorizare. Ca până acum, medicina de familie presupune consultații la domiciliu.
Pachetul de bază include asistența medicală ambulatorie (fără spitalizare), analizele de laborator (hematologie, biochimie, imunologie, microbiologie), serviciile spitalicești precum și serviciile medicale ce pot fi acordate de dentiști. Acesta are și servicii de recuperare medicală, care sunt acordate pe baza biletelor de trimitere, notează AvocatNet.
La ce servicii medicale au acces cei care nu plătesc
Cei care nu sunt asigurați (nu plătesc contribuția de sănătate) vor avea acces, ca până acum, la anumite servicii medicale. Aceștia beneficiază de o singură consultație pentru fiecare situație de urgență, chiar dacă nu este înscris la un medic de familie. Monitorizarea evoluției sarcinii și lăuzei sunt și ele incluse. În ambulatoriu, pachetul minimal include o consultaţie pe persoană în cazul fiecărei situaţii de urgenţă şi în cazul fiecărei boli cu potenţial endemoepidemic. În ceea ce privește spitalizarea, cei neasigurați beneficiază şi de servicii medicale în regim de spitalizare continuă şi de zi (urgențe ce pun viața în pericol, nașteri, boli cu potențial endemoepidemic etc.) Pachetul minimal de medicină dentară include pansamentul calmant, tratamentul paradontitelor, chiuretajul alveolar, repararea protezei şi repararea aparatului ortodontic.
Prin OUG, Guvernul a modificat regulile pentru cei fără venituri care vor să se asigure opțional. Dacă te încadrezi în această categorie, te poți asigura anual, prin plata, pentru 12 luni. Astfel, va trebui să plătești anual 10% din echivalentul a șase salarii minime brute. Cum salariul minim brut este în prezent 1.900 lei, vei plăti 1.140 lei anual.